UUSI NETTISIVU JA KESÄN AUKIOLO

Toiminta • 12. Kesäkuuta 2019

Tampereen Sydänyhdistyksen nettisivut uudistuvat kesän aikana, kun siirrymme Sydänliiton ylläpitämään järjestelmään. Tästä syystä näille sivuille ei tehdä enää päivityksiä. Tarkemmat tiedot yhdistyksen toiminnasta, kuten kerhoista, yleisöluennosta, liikuntaryhmistä ja verenpaineen mittaustapahtumista tulevat näkyviin elokuun alussa uudelle sivustolle. Alustavat tiedot ovat näkyvissä tällä Ajankohtaista-palstalla: Syksyn 2019 toiminta – uusi liikuntaryhmä käynnistyy jäsenille. Uudistuksen myötä sivun ilme ja osoite muuttuvat.

Tampereen Sydänyhdistyksen toimisto on suljettuna 21.6.-7.7.2019. Koska olemme mukana monenlaisessa toiminnassa ja tapahtumissa, toimistolla ei ole säännöllistä aukioloaikaa. Olet tervetullut tutustumaan toimistoon ja toimintaan! Voit sopia tulostasi ottamalla yhteyttä tampere@sydan.fi tai p. 045 127 4467.

Oikein mukavaa ja liikunnallista kesää!

 

Kuva: Suomen Sydänliitto/ Anna Kara

SYKSYN 2019 TOIMINTA - UUSI LIIKUNTARYHMÄ KÄYNNISTYY JÄSENILLE

Toiminta • 12. Kesäkuuta 2019

TARKEMMAT TIEDOT SYKSYN 2019 TOIMINNASTA VOIT LUKEA ELOKUUN ALUSSA UUSILTA NETTISIVUILTA!

 • Syyskuun alussa starttaavat neljä kerhoamme/ryhmäämme: Naisen Sydän, Rytmiryhmä, Sydänkerho ja Sydänystävät. Tervetuloa myös uudet ryhmäläiset!
 • Lavis-ryhmä jatkaa tuttuun aikaan torstaisin 5.9. alkaen klo 15.15-16 Heli Tiusasen vetämänä, Arttelin Korko-salissa. Lavis on jumppaa lavatanssin askelin ja uudet liikkujat ovat tervetulleita ryhmään! Kertamaksu käteisellä 6 €, ei ennakkoilmoittautumista.
 • UUSI Liikuntaryhmä Liikkuva sydän on tarkoitettu luontoliikunnasta, kävelystä ja lihaskunnon ylläpitämisestä innostuneille jäsenille. Ryhmätoiminnassa korostuvat vertaistuellinen liikunta ja yhteistoiminnallisuus. Ryhmä kokoontuu viikoittain tiistaisin klo 17.30-18.30 (tai -19.00) ja joka toinen tiistai on varattu kuntosali-käynnille. Ryhmä hyödyntää Kumppanuustalo Arttelin kuntosalia. 

Ryhmään osallistuminen on maksutonta, mutta esim. kuntosalimaksu 2 €/kerta ja mahdolliset muut lajikokeilumaksut ovat omakustanteisia. Ryhmä liikkuu paljon ulkona ja liikuntahetkiin varustaudutaan sään mukaisesti! Pieni sade ei menoa haittaa. Osallistujan on hyvä tietää omat rajansa, millä tavoin voi liikkua. Ryhmän vetäjinä toimivat vapaaehtoiset vertaistukihenkilöt Matti Riihelä ja Mikko Eronen.

Ilmoittautuminen ryhmään 31.8.2019 mennessä sähköpostitse: tampere@sydan.fi. Ryhmä starttaa ti 10.9. klo 17.30 Kumppanuustalo Arttelin Pohja-tilan infotilaisuudella (Salhojankatu 42, 33500 Tampere). Ryhmään on mahdollista tulla mukaan myöhemminkin. Ilmoittautumisella saadaan tärkeää tietoa ryhmän koosta. Tervetuloa!

 • Yleisöluennot:
  • 18.9. klo 18-19 Sampolan auditorio: Ajankohtaista kuntoutuksesta ja sopeutumisvalmennuksesta
  • 24.9 klo 18-19 Sampolan auditorio: Kipu ja sen hoito (yhdistysten yhteinen luento)
  • 22.10. klo 18-19 Sampolan auditorio: Sydänterveellinen ruoka hoitaa koko kehoa (yhdistysten yhteinen luento)
  • 27.11. klo 18-19 Sampolan auditorio: Hyvä arki sydänsairauden kanssa, sydänlääkärin luento, aihe tarkentuu myöhemmin
 • Verenpaineen mittaustapahtumat Yliopiston apteekissa jatkuvat syys-joulukuussa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Tervetuloa selvittämään verenpaineesi ja juttelemaan oman arjen valinnoista! Mittaushetket järjestetään yhteistyössä Yliopiston apteekin ja Tamkin kanssa.

 

Kuva: Suomen Sydänliitto

HELTEET KUORMITTAVAT SYDÄNSAIRAUDEN KANSSA ELÄVIÄ SUOMALAISIA

Toiminta • 05. Kesäkuuta 2019

Ilmastonmuutos vaikuttaa monin tavoin ihmisten terveyteen. Vaikutukset tuntuvat voimakkaimmin ikääntyneillä ja pitkäaikaissairauksia sairastavilla. Lähes kaikki sydänsairaudet ovat pitkäaikaisia eli kroonisia. Näistä yleisimpiä ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kohonnut verenpaine. Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa yleisimpiä sydänsairauksia kuten eteisvärinää ja sepelvaltimotautia. Lisäksi yli kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine.

Ilmastonmuutoksen edetessä lämpötilat nousevat. Merkittävimmät sydänpotilaaseen kohdistuvat haitat ilmenevät hellejaksojen aikana. Ilmiöstä on nähty merkkejä jo nyt. Vuoden 2018 hellejakso aiheutti noin 380 ennenaikaista kuolemantapausta Suomessa. Myös kylmä pakkasilma voi laukaista sydäninfarktin, mutta kaiken kaikkiaan kuumuuden aiheuttama kuolleisuuden nousu on suurempi kuin kylmyyden.

Kuumuus lisää elimistön lämpökuormaa. Normaalitilan ylläpitämiseksi elimistö kiihdyttää ääreisverenkiertoa ja hikoilua. Tämä kuormittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä, sillä pintaverisuonet laajenevat, verenpaine laskee ja sydämen syke nousee. Munuaisten toiminta saattaa heikentyä. Myös sydänsairauksien hoitoon käytetyt lääkkeet, kuten esimerkiksi nesteenpoistolääkkeet ja ACE-estäjät saattavat heikentää lämmönsäätelyä edelleen.

Vähentääkseen kuumuuden aiheuttamaa rasitusta potilaiden tulee tehdä ennaltaehkäiseviä toimia. Nesteiden nauttimista pitää lisätä odottamatta janon tunnetta. Sydänpotilaiden tulee välttää kuumimpia ympäristöjä ja käydä viilentävissä suihkuissa ja kylvyissä. Eräiden sydänlääkkeiden, kuten beetasalpaajien, nesteenpoistolääkkeiden ja ACE-estäjien annostuksia voidaan joutua muuttamaan hellejaksojen aikana. Tämä lisää yhteydenottoja terveyspalveluihin.

Sydänliitto kutsuu kaikki mukaan tuomaan kansalaisille tietoisuutta helteen riskeistä ja siitä, miten niihin voi varautua. Jokainen voi pienentää hiilijalanjälkeään elämätapavaihtoehtoja tekemällä, kuten työmatkan taittaminen julkisilla kulkuneuvoilla, pyörällä tai kävellen. Vegaaniksi (kasvisruokavaliota noudattavalla) siirtymällä on lähes yhtä suuri vaikutus. Samoin kananmunia ja maitoa sisältävällä kasvisruokavaliolla voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään, vaikkei vaikutus olekaan yhtä suuri kuin kasvisruokavaliota noudattavilla.

Tampereen Sydänyhdistyksessä kesään valmistautuminen huomioitiin jo Sydänviikon yleisöluennolla 8.5.2019. Kardiologi Katariina Pitkänen kertoi miten valmistautua kesään sydänsairauden kanssa. Hän kertoi meille käytännön esimerkein, mitä kaikkea kesäarjen asioissa – saunomisessa, uimisessa, liikunnassa ja ravitsemuksessa – sydänsairaan ihmisen kannattaa ottaa huomioon.

 

Lisää ilmaston lämpenemisen vaikutuksista sydänsairauksia sairastavien henkilöiden elämään:

https://sydan.fi/fact/ilmastonmuutoksen-vaikutukset-sydanpotilaisiin/

https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmasto-ja-saa/helle/helteen-terveyshaitat

Liu C, Yavar Z, Sun Q. Cardiovascular response to thermoregulatory challenges (review). Am J Physiol 2015;309(11):H1793-812.

Claeys MJ, Rajagoplan S, Nawrot TS, Brook RD. Climate and environmental triggers of acute myocardial infarction. Eur Heart J 2017;38:955-960.

 

Kuva: Suomen Sydänliitto

SYDÄNVIIKKOA VIETETÄÄN LIIKKUEN

Toiminta • 23. Huhtikuuta 2019

Sydänviikon teemana on perheliikunta: pyöräillään yhdessä ja liikutaan lähiluonnossa! Kesään valmistaudutaan Sampolan yleisöluennolla. Tervetuloa mukaan kaikille avoimiin ja maksuttomiin tapahtumiin!

OHJELMA:

Suurenmoinen kevätjuhla su 5.5.2019 klo 11–15, Sorsapuisto

Sydänterveyttä retkireppuun – vinkkejä terveellisiin retkieväisiin. Tule kysymään ja keskustelemaan paremmista ruokavalinnoista. Halutessasi voit selvittää verenpaineesi. Tampereen Sydänyhdistys on mukana koko perheen Suurenmoisessa kevätjuhlassa, jossa avataan Tampereen pyöräilyviikko (http://tampereenpyorailyviikko.net/).

Yleisöluento ke 8.5.2019 klo 18–19, Sampolan auditorio

Maksuton yleisöluento: Kesä tulossa – miten valmistautua kesään sydänsairauden kanssa? Luennoitsijana sydänlääkäri Katariina Pitkänen, Sydänsairaala. Järj. Tampereen Sydänyhdistys ja Tampereen seudun työväenopisto.

Puistosuunnistus pe 10.5.2019 klo 11–14, Sorsapuisto  

Puistosuunnistuksessa pääset liikkumaan ja pelaamaan ohjatusti rasteilla, havainnoimaan luonnosta löytyviä kevään merkkejä sekä kokeilemaan puistogolfia. Suunnistus alkaa Sorsapuiston leikkikentän vierestä (Lähteenkadun ja Aaltosenkadun kulma). Unelmien liikuntapäivän tapahtuma on kaikille avoin ja se järjestetään yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistyksen, Tampereen Diabetesyhdistyksen, Pirkanmaan AVH-yhdistyksen, Tampereen Taivaltajien, Suomen Ladun ja Golfliiton kanssa.

Taidepyöräily äitienpäivänä su 12.5. klo 12–16                                  
Lähde tutustumaan Tampereen gallerioihin. Sydänliitto tukee tapahtumaa. Ohjelma ja ohjeet: http://tampereenpyorailyviikko.net/12-5-sunnuntai/

 

Sydänviikolla mitataan verenpainetta ja keskustellaan oman arjen valinnoista:

Ma 6.5.2019 klo 10–14, Tammerkosken apteekki (Ratinan kauppakeskus) ja Länsiapteekki (Lielahden Citymarket)

Ke 8.5.2019 klo 16–19, Yliopiston apteekki (Hämeenkatu)

Ke 9.5.2019 klo 11–14, Ensimmäinen apteekki (Sokos)

 

Sydänviikolla myös sauvakävellään:

Tampereen Kaupissa 6.5. klo 18 Sauvakävelyn uudet tuulet -tapahtuma. Maailman johtavat sauvakävelynasiantuntijat kertovat uusista sauvakävelyn terveystutkimustuloksista, esittelevät hyviä sauvaharjoitteita, ohjaavat oikeisiin kävelytapoihin ja kävelevät kaikkien osanottajien kanssa 1 - 6 km. Vapaa pääsy! Lisätietoa: https://taivaltajat.sporttisaitti.com/?x263900=353902

 

RAVINTO JA LIIKUNTA HYVÄN UNEN EDISTÄJINÄ

Toiminta • 20. Maaliskuuta 2019

Hyvä ja riittävä uni on tärkeää. Uni siivoaa aivoista kuona-aineita, parantaa muistia ja oppimista, antaa keholle aikaa palautua ja tukee kehon immunologisen tasapainon säätelyä. Univelka puolestaan heikentää fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä elämänlaatua ja lisää useiden sairauksien riskiä.

Hyvää unta voi houkutella varaamalla unelle riittävästi aikaa. Erityisesti illan rutiinit ja virikkeiden vähentäminen vähentävät stressiä ja auttavat kehoa laskeutumaan levolle. Arjen rytmi, syöminen ja liikunta ja niiden oikea ajoittaminen voivat myös auttaa parempaan uneen.

 

Mieluisaa liikuntaa sopivaan aikaan

Säännöllinen liikunta pidentää unen kestoa ja vähentää yöllisiä heräämisiä. Se nopeuttaa nukahtamista, pidentää syvän univaiheen kestoa ja lyhentää ns. vilke- eli REM-unta eli unen vaihetta, jolloin nähdään valtaosa unista.

Unta edistävien vaikutusten ajatellaan johtuvan lihasten väsymisestä, liikunnan aiheuttamista hormoni- ja kehon lämpötilamuutoksista ja mielen rentoutumisesta. Liikunnan aikana kehon ja aivojen lämpötila nousee ja alkaa laskea liikunnan jälkeen. Lämpötilan laskemisen vaihe on nukahtamisen kannalta edullista. Mieluinen liikunta saa aikaan myönteisiä tunteita, jotka vähentävät stressiä ja vahvistavat itsetuntoa, mikä voi helpottaa nukahtamista.

Vielä ei tiedetä, mitkä liikuntamuodot vaikuttavat suotuisimmin uneen. Unen kohentamiseksi päivän aikana on hyvä liikkua kohtuullisten reippaasti puolisen tuntia ja vahvistaa lihasvoimaa kahdesti viikossa. Liikuntamuotoja on paljon ja pääasia on, että valitsee mieluisan liikuntamuodon. Monet kokevat, että lenkkeily ja iltakävely edistävät unta. Jos päivällä tekisi mieli ottaa nokoset, kannattaa kokeilla päivävireyden säilyttämistä venyttelyiden tai taukoliikunnan avulla ja siten antaa unipaineen kasvaa iltaa kohti.

Raskasta liikuntaa kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa. Parhaiten liikunta vaikuttaa uneen silloin, kun se kestää 1-2 tuntia ja se tapahtuu vähintään kolme - neljä tuntia ennen nukkumaan menoa.  Venyttely ja rauhallinen liikkuminen sopivat myös myöhäisempään ajankohtaan.

 

Syöminen unen tukena

Säännöllinen syöminen säännöllistää myös uni-valverytmiä. Aamu- ja päiväpainotteinen syöminen ja iltaa kohti aterioiden keventäminen auttaa unen saantia. Liian rasvainen ruoka saattaa heikentää nukkumista ja kohtuullinen hiilihydraattimäärä illalla voi puolestaan helpottaa nukahtamista. Terveellisen ruokavalion suomat vitamiinit ja kivennäisaineet osallistuvat myös melatoniinin eli ns. pimeähormonin aineenvaihduntaan aivoissa, mikä myös auttaa hyvään uneen.

Osa ihmisistä on herkkiä kofeiinin piristävälle vaikutukselle. Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat kannattaakin nauttia 5-6 tuntia ennen nukkumaan menoa. Alkoholia on pidetty unen saantia parantavana lääkkeenä, mutta sen tiedetään heikentävän syvän unen vaihetta ja siten vähentävän unen palauttavaa ja aivoja puhdistavaa vaikutusta. Jotkut kokevat saavansa apua lämpimästä maitolasillisesta tai kupillisesta kamomillateetä tai jostain muusta ruokarutiinista.

Omia kokemuksia unesta ja sen edistämisestä liikunnalla ja syömisellä kannattaa kuunnella. Hyväksi havaittuja keinoja kannattaa jatkaa, vaikka niistä ei tutkimusnäyttöä olisikaan. Pienikin muutos voi auttaa kohti parempaa unta. 

 

Vinkkejä hyvään uneen

 • Käytä mahdollisuudet liikkua hyväksi päivän aikana
 • Rauhoita liikuntaa iltaa kohti
 • Nauti rauhoittavista venyttelyistä
 • Syö säännöllisesti
 • Vähennä kahvia ja alkoholia

 

Lähde: UKK-instituutti ja THL

Liikunta-asiantuntija Annukka Alapappila ja ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa, Suomen Sydänliitto

Kuva: Suomen Sydänliitto/ Anna Kara

SYDÄN JA ILMASTONMUUTOS

Toiminta

Ilmastonmuutos on myös sydämen asia. Siis meidän jokaisen. Siihen on havahduttu, on ollut pakko. Esimerkkiä näyttää tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Linnan juhlat tänä vuonna oli siitä näkyvä, kuuluva ja konkreettinen esimerkki. Nyt on tekojen aika.

 ”Ilmastonmuutos ei saa olla otsikoissa vain silloin kun sitä koskeva raportti julkaistaan. Sen on oltava tehtävälistamme kärjessä koko ajan. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on meidän vastuumme tulevia sukupolvia kohtaan.", on presidentti Niinistö sanonut. 

Myös Suomen Sydänliiton pääsihteeri Tujia Brax on pohtinut asiaa blogissaan:

"On pakko myönää, ettemme vielä tee kaikkeamme, ja että meillä on parannettavaa mm. sen suhteen, miten käsittelemme mm. äärisääilmiöiden riskejä sydänpotilaille. Keskellä viime kesän helteitä muistuttelimme lämmön vaaroista ja juomisen tärkeydestä, mutta vastaisen varalle meillä täytyy olla parempi valmius neuvoa sydänpotilaita helteen vaaroista selviytymiseen. Ilmastonmuutos tulee lisäämään säiden ääri-ilmiöitä. Joku vuosi voi olla loputonta paahdetta ja kuivuutta. Joku toinen vuosi sadetta päivästä toiseen, tulvia ja synkeitä päiviä siinä määrin, että se alkaa näkyä, ihan oikeasti, alakuloisuutena ja joillekin jopa lievänä masennuksena.

Joissakin Sydänliiton toimissa ilmastonmuutokseen vaikuttaminen ja varautuminen näkyy itse asiassa hyvin, joskaan ei alleviivatusti. On nimittäin niin, että aika moni asia, joka on hyväksi sydämen terveydelle, on hyväksi myös ilmastolle ja biodiversiteetille. Ruokavalio, jota suosittelemme, on kasvispainotteinen. Suosimme kotimaisia juureksia, marjoja ja viljaa. Sydänmerkki-ohjeista löytyy kalareseptejä moneen lähtöön. Olemme pitäneet aika hyvin esillä kotimaisen kalan asiaa.

Sydänliitto on jo pitkään hyödyntänyt työssään luonnon terveysvaikutuksia. Edistämme luontoliikuntaa parhaillaan käynnissä olevalla yhteistyöllämme Suomen Ladun kanssa. Olemme myös puolustaneet lähiluontoliikuntapaikkoja osana sydänterveellistä arkiympäristöä."

Vaikka olemme vakavan ja tuhoisankin todellisuuden edessä, toivoa ei ole syytä menettää. Jokainen meistä voi olla mukana pelastamassa maailmaa, mutta se on tehtävä nyt heti: kannattaa kierrättää, mieti muovin käyttöäsi, ruokavalion muutokset, pienetkin, tuovat myös itsellesi paremman olon ja liikunta, kävely ja pyoräily eivät saastuta ilmaa, vaan piristävät mieltä ja kohottavat kuntoa. Ilmaston ja sydämen hyväksi!

 

 

 

VERTAISTUKI ON VAILLA VERTAA

Toiminta • 02. Syyskuuta 2018

Onhan?

Joka tapauksessa vertaistuki on päivän sana. Sitä annetaan, otetaan vastaan ja toivotaan. Yhdistyksemme panostaa tänä syksynä erityisesti aktiivi-ikäisten sydänsairastuneiden tukemiseen ja toiminnan kehittämiseen. Hatanpään sairaala on yksi vertaistukemme keskus. (Palaamme myöhemmin aiheeseen nettisivuillamme.)

 Nyt kuitenkin haluaisimme kuulla teidän mielipiteitänne ja kokemuksianne vertaistuesta:

 - Mitä vertaistuki Sinun mielestäsi on? Kenelle tai keille se kuuluu? Kuka sitä voi ja saa antaa?

- Millaista verataistukea olet saanut? Mikä on auttanut? Mikä on mahdollisesti ollut mieltä askarruttavaa 

  vertaistukea?

- Millaista vertaistukea itse voisit tai haluaisit antaa tai olet antanut? Ryhmässä vai kahden kesken?

- Vertaistukea vai ammattilaisten apua? Millaisissa tilanteissa?

- Miten kauan vertaistuki jatkuu - akuutista vaiheesta hamaan tulevaisuuteen, jopa ystävyyteen?

 Meille olisi tärkeää ja kiinnostavaa, jos pohtisit aihetta yleisesti ja/tai  henkilökohtaisesti. Voit kirjoittaa tarinan tai kirjata asioita vaikkapa ranskalaisin viivoin. Voit vastata nimettömänä, joko nettisivullemme tämän jutun palautteena tai sähköpostiimme tampere@sydan.fi. Jos haluat osallistua arvontaan, niin tarvitsemme puhelinnumerosi.

Arvomme kaikkien vastaajien kesken kiinnostavia sydän-tuotteita.

 

 

TAVOITTEENA UTELIAS JA AKTIIVINEN SYKSY

Toiminta • 02. Syyskuuta 2018

Ennen vanhaan koulut alkoivat syyskuun 1. päivänä. Nyt ne alkavat jo paria viikkoa aikaisemmin. Onko tämä varma syksyn merkkikin siis aikaistunut? Mene ja tiedä, mutta pikkuhiljaa mekin aloittelemme syksyn toimintojamme. Paljon on vanhaa ja tuttua ja se on hyvä, turvallista. Vaan jotain uuttakin virittelemme.

Työikäisten sydänsairastuneiden vertaistukiryhmälle on tilausta. Nyt syksyn aikana kuulostelemme, mitä ryhmäläiset odottavat toiminnalta ja millaisia kysymyksiä sairaus aktiivi-iässä olevilla synnyttää. Hannelelle voi kertoa ajatuksista ja toiveista. Hän sitten kokoaa ryhmää.

Sampolan terveydellisiä yleisluentoja olemme edelleen järjestämässä. Aiheena Diabetes ja sydän on tiistaina 18.9. ja sitten keskiviikkona 26.9. on perusteellinen kahden tunnin tapahtuma Sydämen vajaatoiminta -Tunnista ja hoida oikein. 9.10. puhutaan kovin ajankohtaisesta aiheesta, unesta, joka on tänä päivänä noussut keskiöön. Siitä puhuvat jo nuoret urheilijatkin, saati sitten varttuneempi väki. Uusimmissa tutkimuksissa korostetaan riittävää, hyvää unta suorastaan koko hyvän terveyden lähtökohtana. Ilta on otsikoitu Unen vaikutus terveyteemme. Sydänpotilaan hoitopolkuun perehdytään 24.10. Kauden luentosarjan päättää liiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala 21.11. aiheenaan Ajankohtaista sydänsairauksien hoidosta. Näistä, kuten kaikista muistakin tapahtumista löydät tiedot nettisivujemme Tapahtumat-osiosta.

Kerhot jatkavat entiseen malliin asiantuntijavierailuin, keskustellen ja kahvitellen. Ehkäpä saamme lukea sivuiltamme heidän tarkempiakin kuulumisia syksyn mittaan. Tarkemmat tiedot kerhojen kokoontumisista ja muista yhdistyksemme tapahtumista löydät myös nettisivuiltamme.

Lavis jatkuu, tervemenoa terveyttä edistävään menoon mukaan. Vitosen kerta ja kaikki ovat tervetulleita aina torstaisin klo 15-16 Artteliin tanssisali Korkoon. Ei vaadi jäsenyyttä eikä ennakkoilmoittautumista. Mitä, jos poikkeaisit ja toisit kaverisikin. Edes kerran.

 Kevään ilosanoma oli, kun Hannele Rapatti lupasi palata yhdistyksen puuhanaiseksi. Hän tuskin ehti jäädä pois hallituksen puheenjohtajan, kun palasi ainakin syyskaudeksi toiminnanjohtajaksi. Hienoa!

Asiantuntemusta on ja asiat rullaavat. Joudumme ehkä kuitenkin käynnistämään uuden toiminnanjohtajan etsinnän. Toivottavasti tuloksellisen, jotta saisimme osaavan ja aktiivisen jatkajan Hannelen työlle. Tampereen Sydänyhdistyksellä on tulevaisuus ja mahdollisuus kehittää ja monipuolistaa toimintaansa. Siihen voi jokainen yhdistyksemme jäsen vaikuttaa. Kertokaa ideoitanne, ehdotelkaa ennen kuulumattomia kommervenkkejä.  Tehdään yhdessä tähtäimenä yhdistyksen toiminnan kehittäminen ja monipuolistaminen kaikkien iloksi ja hyvinvoinniksi.

 Aktiivista ja antoisaa syksyä kaikille ja rohkeutta sukeltaa uusien asioiden äärelle!

 

Pääskysestä ei päivääkään

Toiminta • 24. Toukokuuta 2018

Kevätkausi oli toiminnassamme onnistunut. Perinteisten kerhokokoontumisten lisäksi olimme monessa mukana.

Lavis, letkeä tanssi, jatkui koko kevään. Kokosimme miessakkia, mutta toistaiseksi toiminta ei ottanut tulta. Virelän Sydänviikon tanssit onnistuivat mainiosti. Arttelin avoimien ovien päivään osallistuimme myös. Retki eduskuntaan oli onnistunut. 

Sampolan luennot keräsivät kiinnotunutta yleisöä runsaasti paikalle. Sydänaiheet kiinnostavat aina. Kevään viimeisen yleisöluennon aiheena oli "Sepelvaltimotaudin ehkäisy".

Sydänviikolla oli tanssien lisäksi perinteisesti muutakin toimintaa. Viidessä apteekissa tavoitettiin puolentoistasataa ihmistä, joille tarjottiin terveysneuvontaa ja -mittauksia.

Kokskikeskuksessa esiteltiin näyttävästi defibrillaattorin käyttöä 21.4. Tampereen-Kissanmaan Rotaryklubi kerää rahaa defibrallaattoriin ja kutsui yhteistyökumppaneikseen Hämeenmaan Sydänpiirin ja yhdistyksemme. Defibrillaattori pelastaa sydänkuolemalta!

Sydänmerkki-tuotenäyttely Koskikotikeskuksessa viritti kysymyksiä ja keskustelua ravinnon merkityksestä. Nelisenkymmentä talon asukasta ehti tutustumaan näyttelyyn.

Uusia vertaistukihenkilöitä koulutettiin toukokuussa Imatralla. Yhdistyksestämme osallistuivat Maire Telenius, Niina Posti ja Pekka Lahtinen.

Kokemusasiantuntija Erkki Ropo oli yhdessä piirin Jaana Niemelän kanssa vetämässä kolmipäiväisen kurssin aiheena  "Elämää sepelvaltimotaudin kanssa".

Unelmien Liikuntapäivä Taivalpirtille yhdessä Tampereen Taivaltajien kanssa oli ensimmäinen kokeilu. Monenlaista luontoilua ja myös lapsille omaa toimintaa. Nuotiolla makkaran paistoa ja leppoisaa oleskelua. Haitarimusiikki ja tunnelmaan sopivat laulut antoivat päivään potkua.

Terveyspisteellä riitti mitattavia: sykkeet ja paineet olivat ehkä laskemaan päin luonnonrauhassa. Yhteistyö sujui ja pohdittavaksi jää, jatketaanko ensi vuonna samaan malliin.

Kesällä säännölliset tapaamiset ovat "katkolla", mutta heti elokuun leppeiden iltojen myötä palaamme sydämelliseen toimintaan.

Leppoisaa ja reipasta kesää kaikille!

 

Sydänviikon Virelän tanssit

Toiminta • 24. Huhtikuuta 2018

Tunnelmakuvia, tuttuja ja pyörähdyksiä!

« Edelliset 10