Sydänleikatuista tulee Sydänystävien kerho!

Toiminta

Sydänleikattujen kerhossa puhaltavat nyt muutoksen tuulet. Vaihdossa ovat niin nimi, kokoontumisaika ja – paikka kuin vetäjäkin.

-      Sydänleikatut- nimi ei ole tätä päivää, sillä sydänleikkauksia ei enää juurikkaan tehdä. Nimi on lähinnä aiheuttanut hämmennystä mahdollisten uusien jäsenien keskuudessa, ja heiltä onkin tullut viestiä ettei kerho ole heitä varten kun heillä ei ole leikkausta takanaan, kertoo kerhon vetäjä Risto Mäkelä ja jatkaa: Aluksi pohdimme sydänoperoidut- nimeä, mutta päädyimme kuitenkin hyvässä yhteisymmärryksessä Sydänystävät- nimeen. samalla pohdimme oman kerhomme ydintehtävää. Se on yhdessäolo sekä hyvä ja iloinen mieli. Emme halua piehtaroida sairauden varjossa vaan tarkoituksena on, että voimaantua mukavien asioiden ympärillä. Ei sairauksista puhuminen toki kiellettyä ole ja jokainen saa varmasti kuuntelijan ja tsemppausta.

Sydänystävät kokoontuvat vuoden vaihteen jälkeen tiistaisin klo 11 alkaen osoitteessa Tampereen vertaistukikeskus, Mustalahdenkatu 19 D. Kokoontumisten aikana mm. vaihdetaan kuulumisia, joskus pidetään tietokilpailu tai kuunnellaan vieraiden alustuksia.  Lisäksi käydään yhdessä teatterissa ja retkillä.  Lopuksi joka tapauksessa kahvitellaan.

Risto Mäkelä on vetänyt Sydänleikattujen kerhoa jo usean vuoden ajan.  Nyt hän on kuitenkin päättänyt siirtyä syrjään kevätkauden jälkeen. Uutta vetäjää kaivataan, ja Risto on luvannut auttaa uutta vetäjää syksyn ajan.

-      Aikansa kutakin, sanoo Risto. Uusi luotsi ja uudet kujeet. Olen varma, että uusi vetäjä tekee hyvää koko kerholle. Itse aion siirtyä kahvipöydän toiselle puolelle, vaimon viereen, hän vielä tokaisee ja nauraa makeasti.

 

Vaikka moni asia muuttuu, yksi pysyy samana: Sydänystävät pelaavat edelleen Bocciaa tiistaisin klo 14.30 alkaen Koskikodissa, osoitteessa Rongankatu 8.  Sinnekin kaikki ovat tervetulleita, myös ne jotka eivät kuulu mihinkään kerhoon.

 

 risto.makela41@gmail.com puh. 040 536 6422.

0 kommenttia

Hyvä uni terveyden voimavarana -tapahtuma Tampereella

Toiminta

Tampereen Sydänyhdistys järjestää  unitapahtuman  maanantaina 27.11. Sampolan juhlasalissa. Tapahtuma alkaa kello 18 ja päättyy viimeistään kello 21. Tule kuuntelemaan mielenkiintoista tietoa siitä, miten uni vaikuttaa terveyteen ja miten liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla voi vaikuttaa oman unen laatuun. Ohjelmassa tietoa myös kuorsauksesta sekä uniapneasta.

Ohjelma

Luennot

Uni ja sydän, FT Vilma Lammi, Helsingin yliopisto

Luennossaan Vilma Lammi selvittää unen ja sydänterveyden välisiä yhteyksiä, pohtii unen merkitystä ihmisen terveydelle ja antaa vinkkejä hyvään uneen. FT Vilma Lammi (ent. Aho) on Helsingin yliopiston Sleep Team Helsinki -ryhmään kuuluva unitutkija, joka väitöskirjatutkimuksessaan selvitti univajeen aiheuttamia muutoksia mm. ihmisen immuunijärjestelmässä ja kolesteroliaineenvaihdunnassa. 

Kuorsaus ja uniapnea – myrkkyä makuuhuoneessa, dosentti, erikoislääkäri Miikka Peltomaa, Korvalääkärikeskus Aino. 

Miikka Peltomaa keskittyy huonon unen, uniapnea ja sydän- ja verisuonisairauksien keskinäisiin yhteyksiin ja valottaa kuorsauksen ja uniapnean olemusta, diagnostiikkaa ja hoitoa. Dosentti Miikka Peltomaa on korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, joka työskentelee paljon unihäiriöiden parissa. Peltomaan erityisalaa on unenaikaisten hengityshäiriön, uniapneataudin diagnostiikka ja hoito. Hän toimii myös Helsingin Musiikkitalon muusikkopoliklinikan ylilääkärinä ja korva-, nenä- ja kurkkutautiopin dosenttina Helsingin yliopistossa.

Hyvä syöminen ja liikunta unirytmin pelastajina, THM, ravitsemusterapeutti Tuija Pusa ja TtM, fysioterapeutti Annukka Alapappila, Suomen Sydänliitto

Tuija Pusa ja Annukka Alapappila kertovat hyvästä syömisestä ja liikunnasta terveyden voimavarana ja antavat syömiseen ja liikkumiseen liittyviä käytännön vinkkejä. THM, ravitsemusterapeutti Tuija Pusa toimii ravitsemusasiantuntijana ja TtM, fysioterapeutti Annukka Alapappila liikunta-asiantuntijana Suomen Sydänliitossa.

 

Oheisohjelma

Tunnetko arvosi? Tapahtumassa on mahdollista mittauttaa oma verenpaineesi ja saada tietoa henkilökohtaista ohjausta terveellisissä elintavoissa. 

Ruokavinkkejä kiireiselle. Sydänmerkki esittelee nopeat ja terveelliset vinkit.

Mukana tapahtumassa myös Yksi elämä –terveystalkoot.

 

0 kommenttia

Tule mukaan MARRASKUUSSA 2017. Tampereen Sydänyhdistys tarjoaa:

Toiminta

 

1.11.

 Klo 10-14

Feel Good, Feel Safe hyvinvointimessut, TAMK

Sydänyhdistyksellä ruokanäyttely

9.- 11.

Apuvälinemessut, Pirkka-halli

 

Apuvälineradalla saat opastusta sekä apuvälineiden käyttöön, että niillä liikkuvien opastamiseen.

Freestylelaskija, Pekka Hyysalo nousee lavalle perjantaina 10.11. kello 15.

13.11.

klo 12

Sydänmerkki ruokanäyttely, Teon Tupa, Satakunnankatu 38

 

21.11.

klo 18

Korukurssi,

Helmiliike Bohemia

Otavalankatu 6 b

Kurssin hinta 10 euroa + tarvikemaksu n. 5-10 euroa

Ilmoittautumiset: tampere@sydan.fi

23.11.

klo 18

Flunssat ja influenssat, yleisöluento Sampolan Auditoriossa

SIPULIMAITOA JA VALKOSIPULIA KORVIIN? VAI JOTAIN IHAN MUUTA?  

Flunssat ja influenssat, itsehoito ja sudenkuopat. Asiantuntija päivitetyt tiedot. Luennoitsijana LL Jorma Heikkilä, erikoistuva lääkäri, akuuttilääketiede Acuta/PSHP.

26.11.

Elämäniloa aalloilla- risteily, Baltic Princess

 

27.11. klo 18-21

Hyvä uni terveyden edistäjänä- Sampolan juhlasali

Luentoja, näyttelyitä ja aktiviteetteja! Aikaa henkilökohtaisille kysymyksille!

29.11.

kellonaika ilmoitetaan myöhemmin

Syyskokous

Mustalahdenkatu 19, Tampereen seudun vertaistukikeskus.

 

 

KERHOT:

 

 

2.11. klo 17

Sydänleikattujen kerho,

Monitoimitalo 13, Satakunnankatu 13

Kuukauden muut kerhopäivät: 9.11., 16.11.,23.11. ja 30.11.

6.11.

klo 10.30-13.00

Naisen Sydän-ryhmä

Mustanlahdenkatu 19,

(Tampereen Seudun Vertaiskeskus)

Kokoontuu kuun ensimmäinen maanantai.

6.11. klo 11-13

Sydänkerho,

Kuninkaankatu 36 (Tampereen Invalidien kerhohuoneisto)

Kuukauden muut kerhopäivät: 13.11, 20.11. ja 21.11.

14.11. klo 11.30 – 13.30

Rytmiryhmä,

Tammelan lähitori, pohjakerros, liikuntasali

 

Kuukauden toinen kokoontuminen: 28.11.

MUUT RYHMÄT:

 

 

7.11. klo 14

Lavis,

Artteli, Salhojankatu 42

Iloista liikuntaa - lavatanssia ja jumppaa yhdessä, mutta yksin. Jatkuu:

14.11., 21.11, ja 28.11.

7.11. klo 14,30

Boccia,

Koskikoti, Rongankatu 8

Boccia on kuulapeli kaikille, niin liikuntarajoitteisille kuin – rajattomillekin, viikoittain: 14.11., 21.11. ja  28.11.

 

 

 

 

 

 

0 kommenttia

Uusi vapaaehtoinen! Tervetuloa Kristin

Toiminta

Aktiivisuus palkitaan ja aina voi löytää kiinnostavaa ja motivoivaa tekemistä, kun on iloinen, innokas ja yritteliäs. Kristin Suorsa on. 

Kesällä hän oli suunnittelemassa Hämeenpuiston puistofiestaa yhdistykselle. Siellähän meidän hyvän ja huonon sydämen mökit kertoivat kurkistajille totuuden: jokainen voi itse pitää huolta sydämensä kunnosta. Ehdon tahdoin ei itselleen kannata huonoa oloa hankkia.

Kristin on ollut myös suunnittelemassa Oman elämänsä luotsi- ja Stoppi liikkumattomuudelle- hankkeita.

Parhaillaan hän on marraskuun alkuun meillä työkokeilussa. Hänen vastuullaan on Elintaparemontti- kurssi. Monipuolinen kurssi sisältää tietysti teoriatietoa, mutta myös liikuntalajien kokeiluja, liikuntaneuvontaa sekä ravitsemusohjausta. Paljon uutta ja monipuolista toimintaa - toivottavasti myös uusille jäsenille.

Kristin on terveysalan ammattilainen ja näin hän kertoo.

- Olen 26-vuotias nainen joulupukin kotiseudulta Rovaniemeltä. Koko aikuisikäni olen valunut hiljalleen etelään päin, ensin Ouluun opiskelemaan kemiaa, sitten Jyväskylään opiskelemaan liikuntalääketiedettä ja lopulta tänne Tampereelle rakentamaan työuraa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta käteeni tarttuivat terveystieteiden maisterin paperit. Taustallani on myös ravitsemustieteen, urheiluravitsemuksen ja liiketoiminnan opintoja.

 

Kristin hakeutui siis vapaaehtoiseksi yhdistyksemme sydäntyöhön. Syy on perusteltu ja hyvin henkilökohtainen.

 

  -Jo ennen Tampereelle muuttoani halusin jollain tavalla mukaan Sydänyhdistyksen toimintaan. Liikuntalääketieteen maisteriopinnoissa erityisesti sydänsairaudet sekä sydänsairauksien ennaltaehkäisy ja kuntoutus liikunnan keinoin kiinnostivat minua erityisesti.

- Sydänsairaudet ovat olleet isäni suvun rasitteena, joten myös henkilökohtaiset kokemukset vetivät minua voimakkaasti mukaan sydäntyöhön.

 

Kristin on aloittanut myös yrittäjyyskokeilun yhdistyksessämme ja hänen suunnitelmissaan on tarjota yksilöllistä elintapaohjausta yhdistyksen jäsenille ja tuleville jäsenille. Koulutukseni myötä annan tieteeseen pohjautuvaa neuvontaa ja ohjausta pitkäaikaissairaille: turvallisia liikuntavinkkejä ja miten liikunnan avulla voi torjua tehokkaimmin sairauksia tai estää niiden etenemisen. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen, ja sen vuoksi yksilöllisesti räätälöity elintapaohjaus on toimivin tapa tukea terveyttä.

 

Vaikka Kristin on melko tuore tamperelainen, on hän kotiutunut hyvin. Ja kaupunkimme mainiot liikuntamahdollisuudet hän on ottanut ihailtavasti haltuunsa.

 

- Tampere antaa unelmien liikuntakaupunkina parastaan. Työmatkaa Hervannasta keskustaan pyöräillessä, vesisateen piiskatessa naamaa, on aina saatavissa vertaistukea lukuisilta muilta työmatkapyöräilijöiltä. Iloinen ilme tai käden heilautus tsemppaa!  Pyynikin piiiiiiiitkät portaat ovat henkilökohtainen suosikkini; siellä saa kivoissa maisemissa sydämen kunnolla sykkeeseen ja jalat mukavasti vapisemaan. Rääkin loputtua Pyynikin munkkikahvit maistuvat! 

 

0 kommenttia

Parasta on yhteinen matka

Näin summaa perustamperelainen Erkki Ropo, 69, ja avaa ajatusta elämän pituisena mottonaan: ”Elä elämäsi niin, että ympärilläsi olevien ihmisten on hyvä olla!”

 Erkki  on aktivoitunut vertaistukeen ja Tampereen Sydänyhdistyksen monipuoliseen, hyvää tekevään  toimintaan.

- Vapaaehtoistyön tekeminen juuri nyt on tärkeää koska olen itse saanut aikanaan paljon mm. vertaistukea. Toimin Tampereen Sydänyhdistyksen hallituksessa ja sen talousvaliokunnassa. Rytmiryhmä on sydänyhdistyksen yksi toimiva vertaistukiryhmä, olen siinä mukana yhtenä vetäjänä.

Erkki on vielä vuoden loppuun, suunnitelmiensa mukaan, mukana työelämässä. Yhdistyksen toimintaan osallistumisen lisäksi hän ehtii olla mukana muussakin hyväntekeväisyydessä ja valmistautua näin päivätyön loppumisen myötä tulevaan ”luppoaikaan”.

 -  Laulan Tampereen Harmonikkaorkesterin solistina. Esiintymisemme ovat konserttimuotoisia tai parin tunnin tansseja vanhusten palvelukeskuksissa ja eri toimintakeskuksissa. Lisäksi toimin valtakunnallisessa hyväntekeväisyysyhdistyksessä joka kerää varoja hädässä olevien vanhusten auttamiseksi. 

Dramaattisen kokemuksen myötä Erkki hakeutui mukaan toimintaamme ja muistelee kohtalon hetkiään. 

-  Sydämellinen hetki oli silloin kun heräsin Tampereen Sydänsairaalassa yöllisen infarktin ja sydämenpysähdyksen jälkeen. Kun minulle kerrottiin mitä oli tapahtunut, tajusin, että olin elossa!

 Äkkipysähdys, sydänpysähdys sai Erkin punnitsemaan elämänarvojaan uudesta näkökulmasta.

 - Tajusin, että elämässä on muutakin kuin työnteko. Kolme vuotta sitten vähensin esittelemieni mallistojen määrää, kevensin painolastia ja hiljensin vauhtia. Haaveissa on jäädä myyntimiehen työstä kokonaan eläkkeelle 48 vuoden matkustamisen jälkeen vuodenvaihteessa. 

- Mutta matka, liki puolisatainen vaimon kanssa jatkuu. Parasta yksityiselämässä on tällä hetkellä rauhalliset aamut. Kahvinkeitto ja puuro, Aamulehti - ja vaimo.

 

Kuva: Valokuvaamo Luova, Irina Kolomijets

0 kommenttia

Lokakuun Yleisöluento: Verenpaineen nykyhoito

Toiminta

Tule kuulemaan, mitkä ovat verenpaineen hoidon nykylinjaukset.

Luennoitsijana Sisätautien erikoislääkäri Jenni Koskela, TAYS

 Aika: keskiviikko 11.10.2017 klo 18–19

Paikka: Työväenopisto Sampola, auditorio, Sammonkatu 2

 

Tervetuloa!

0 kommenttia

Kiinnostaako Elintaparemontti? Tervetuloa edulliselle pilottikurssille!

Toiminta • 03. Syyskuuta 2017

Lokakuussa liikuntalääketieteeseen suuntautunut terveystieteiden maisteri Kristin Suorsa järjestää Elintaparemontti-kurssikokeilun yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistyksen kanssa. Kurssi sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille naisille ja miehille. Kurssille voivat osallistua myös henkilöt, joilla on pitkäaikaissairauksia kuten sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Kristin räätälöi liikuntalajikokeilut pitkäaikaissairaille sopiviksi ja antaa liikuntaneuvontaa turvallisen liikunnan toteuttamiseksi.

Kurssi sisältää:

  • Ruokavalioanalyysin
  • Ilmaisia  liikuntalajikokeilua ja liikuntaneuvontaa (3x1h)
  • 2 Ryhmäluentoa
  • Yhden yksilöohjauksen

Osallistumismaksu 30e /henkilö + mahdolliset liikuntavälinevuokrat (n. 2 e/kerta)

Lisätiedustelut ja lmoittautuminen kurssin vetäjälle 25.9. mennessä: Kristin Suorsa puh. 040 849 7056.

Toimi pian, paikkoja on rajoitetusti!

0 kommenttia

SYDÄNMINDFULNESS - kurssi nyt Tampereella!

17. Elokuuta 2017

Sydänmindfulness on sydänsairaille suunnattu harjoitusohjelma, jossa opit keinoja rentoutumiseen ja mielenhallintaan sekä sairaudesta aiheutuvan stressin ja ikävien tuntemusten käsittelyyn. Ryhmä tarjoaa vertaistukea ja yhdessä tekemisen iloa.
 

Sydänmindfulness (mindfulness=tietoisuustaito) on stressinhallintaa ja sydänterveyttä edistävä ja ylläpitävä uudenlainen liikunta-ja kuntoutumismuoto. Harjoitteisiin kuuluvat tietoisen hengityksen harjoittaminen, ohjattu mietiskely (meditaatio), tietoisen liikkeen harjoittaminen ja erilaiset rentousharjoitukset. Sydänmindfulness edistää sydänterveyttä parantamalla valmiuksia stressin hallintaan, kehon ja mielen rentoutumisen kautta sekä tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon merkityksen ymmärtämisen kautta.

SMF-harjoittelulla on positiivisia, tieteellisin tutkimuksin todennettuja terveysvaikutuksia, esim.
  • stressitason lasku
  • rytmihäiriötuntemusten väheneminen,
  • verenpaineen lasku
  • sykevälivaihtelun kasvu sekä
  • psyykkisen kestävyyden ja elämänlaadun paraneminen.

Sydänliitto on käynnistänyt syksyllä 2017 sydänmindfulness- pilottikurssit  neljässä sydänyhdistyksessä, joista Tampereen Sydänyhdistys on yksi. 

Kukin kurssikerta sisältää päivän teemaluennon, ohjattuja läsnäolo- ja rentousharjoituksia sekä hengitys- ja liikeharjoituksia. Teemoja ovat mm. stressi, hengitys, tietoinen liike, myötätunto, läsnä oleva vuorovaikutus sekä oma tahto ja toiveet.

Tervetuloa mukaan.

  Ryhmä: maanantaisin alk. 18.9.17 klo 13.30-15
  Hinta: JÄSEN: 85 € ,   EI JÄSEN: 100 €.
                       Kesto:  18.9.- 13.11, 8 x peräkkäisinä maanantaina (ei 23.10.)
  Paikka: Joogakoulu Ong  Namo, Yliopistonkatu 58 B, ylin kerros

Ilmoittautumiset 15.9.17 mennessä puh. 045 127 4467 tai tampere@sydan.fi
Sydämellisesti tervetuloa!
Tiedustelut toiminnanjohtaja Kirsi Koivu kirsi.koivu@sydan.fi puh 045 127 4467

0 kommenttia

Tule tutustumaan golfin saloihin! La 26.8.2017 klo 13-16.00

Toiminta • 17. Heinäkuuta 2017

ANNA GOLF- KÄRPÄSEN PURAISTA! Golf on erinomainen tapa liikkua. Se ylläpitää ja parantaa hyvin sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa että lihaskuntoa. Golflyönti edellyttää hyvää rintarangan ja lonkan liikkuvuutta, keskivartalon ja pakaroiden voimaa sekä hyvää tasapainoa, jotta lyönti ei kuormita liikaa selän rakenteita. Pitkäkestoisena liikuntana se polttaa myös tehokkaasti rasvaa. Yhden golfkierroksen aikana tulee käveltyä noin 8 kilometriä.  Vaihtelevat pelitilanteet taas ovat hyvää aivojumppaa. Golfia voivat harrastaa kaiken ikäiset.

Tule mukaan kokeilemaan golfia lauantaina 26.8. klo 13.-16. Paikkana: Golfkeskus Oy Messukylä, Kivikirkontie 23. Ohjelmassa on eri lyöntien opettelua ja lopuksi pääsee pelaamaan muutaman väylän. Välineet ja harjoituspallot sisältyvät hintaan.  Pukeutumiskoodi on vapaa, Jalkaan mukavat kengät  ja päälle säänmukainen varustus!

Hinta: jäsenet 10 € ja muut 15 €
Ilmoittautumiset: Sitovat ilmoittautumiset 1.8.2017 mennessä  tampere@sydan.fi 
tai puh. 045 127 4467.

Tai

Diabetesyhdistykseen: puh. 045 358 2505  tsto@tampereendiabetesyhdistys.fi

Järjestäjinä: Tampereen Sydänyhdistys ry, Pirkanmaan AVH- yhdistys ry, Tampereen diabetesydistys ry ja Tampereen selkäyhdistys.
 
 

0 kommenttia

Wau, mikä meininki!

Toiminta • 17. Heinäkuuta 2017

WAU, MIKÄ MEININKI!

 

Hieman hiljaisemman kesäkauden jälkeen olemme jo lähtökuopissa. Tampereen Sydänyhdistyksen syyskausi on toiminnassaan monipuolisempi kuin aikoihin. Etusivumme tapahtumakalenterista näet, mitä on luvassa. Kannattaa vilkaista ja tulla mukaan.

 

Olethan myös huomannut, että meillä on omat face-book (fb) -sivut. Siis nimellä Tampereen Sydänyhdistys. Ne on tarkoitettu kaikkeen nopeaan viestintään, niin yleisissä kuin yhdistyksemme tamperelaisissa asioissa odotamme Sinun kommenttejasi ja vuoropuhelua. Tule rohkeasti rupattelemaan! Ja kuviakin saa lähettää, vaikkapa kerhojen tapaamisista.

 

Jos fb-sivut eivät vielä ole ominta osaamista, niin rohkeutta ja taitoja kannattaa tulla hakemaan internet-kurssiltamme, joka syksyllä järjestetään jo toisen kerran. Ja jatkokurssistakin on jo sovittu.

 

Tutut kerhot jatkavat tietysti toimintaansa. Naisen Sydän on löytänyt uuden kokoontumispaikan. Tapahtumakalenterista löydät paikan ja kokoontumisajat samoin kuin muillekin kerhoille. Odotamme innolla uusia jäseniä mukaan!

 

Syyskauteen mahtuu mm. retkeilyä ja risteilyä, teatteria ja taidetta. Ota omasi

 

Toiminnanjohtajamme Kirsi aloittaa elokuun alussa kokopäivätoimisena ja toivottavasti löydämme myös mahdollisimman pian sopivat toimitilat. Tarvitsemme kokoustilan ja Kirsille toimistotilat. Kaikki vinkit otetaan kiitollisina vastaan. Syy tilatarpeeseen on Sydänpiirin muutto uuteen Sydänsairaalaan ja luopuminen nykyisistä, meidänkin käyttämistämme tiloista. Kun viritellään sopivasti verkkoja, niin eiköhän passelit tilat löydy!

 

Kaiken kaikkiaan luvassa on ohjelmaa, jos jonkin moista. Voisi vaikka hypätä hetkeksi oman mukavuusalueensa ulkopuolellekin. Esimerkiksi Lavis voi olla monelle uusi aluevaltaus. Olemme myös valmiit räätälöimään yhdistyksen nimissä jotain ihan uuttakin, kunhan saamme vinkkejä ja mukaan on lähdössä riittävän suuri joukko.

 

Siis reipasta ja kokeilevaa syksyä sydänyhdistysläiset ja uudet jäsenet!

0 kommenttia
« Edelliset 10